פתאום ללא כל הכנה מוקדמת באמצע הלילה, אזעקה. אנו ממהרים לקחת את התינוק על הידיים ורצים בריצה מהירה אל הממד עם דפיקות לב מואצות ותוך כדי לחץ אטומי, ואז התינוק מתעורר מתחיל לבכות, ולא מצליח להירגע גם אחרי שהכל נרגע.
ברור שלהרגיע תינוק בזמן אזעקה היא משימה לא פשוטה להורה, במיוחד כאשר מדובר בתינוק בן ימים בודדים שעוד תלוי לגמרי בנו ההורים.
מה שחשוב הוא קודם כל להרגיע את עצמנו, בדומה להוראות חירום במטוס – קודם כל שמים מסיכת חמצן עלינו ולאחר מכן על הילדים אז חשוב קודם לקחת נשימה עמוקה ולשחרר ורק אז להרים את התינוק וללכת איתו לממ”ד.
התינוק חש את את הסובבים אותו. תינוקות בכל הגילאים רגישים מאוד לתגובות האנשים המטפלים בהם, הם חשים כאשר אנחנו מודאגים, מתוחים או לחוצים. תינוקות מרגישים את האנרגיות וההתנהגויות שלנו, כאשר אנחנו שמחים, כאשר אנו עצובים, או כמו במקרה של אזעקה כאשר אנחנו מבוהלים. הוצאת תינוק מהמיטה במהירות ובלחץ באמצע שינה, יכולה בהחלט להבהיל אותו ולהקשות עליו להירדם חזרה לאחר מכן. כמו כן, הורה שמחזיק תינוק על הידיים והוא עצמו מכווץ ומפוחד, הסטרס שבגוף שלו יעבור ישר לתינוק, הוא יחוש אותו ולכן עשוי להילחץ בעצמו.
על מנת להרגיע את התינוק, יש ראשית לנסות ולהירגע בעצמנו. כמובן שזה טבעי לחלוטין לפחד ולדאוג, אבל חשוב לשים לב איך אנחנו מפגינים את הרגשות הללו כלפי חוץ ומה שפת הגוף שלנו אומרת לסביבה. רצוי להתרכז במסר שאנחנו מעבירים לתינוק שלנו הניזון מהתחושות שאנו מקרינים אליו. אם יש אזעקה בזמן שהתינוק ער, שימו לב להבעות הפנים שלכם ולעוצמת הקול והטונים בה אתם מדברים. טונים גבוהים וצורמים מביעים לחץ, ותינוק שחש לחץ יהיה לחוץ בעצמו, התינוק יביע את אותם סימפטומים בעצמו רק בצורה שהוא יודע והיא בכי או חוסר שקט. נסו לדבר איתו בטונים נמוכים ורגועים, במשפטים מונוטוניים ואפילו לשיר לו שיר. גם אם זה לא בא לכם בטבעיות, וגם אם זה דורש מכם העמדת פנים, זה יקל גם על התינוק וכפועל יוצא גם עליכם.
וישנם מספר פתרונות אפשריים נוספים, כמו למשל:
עיטוף
תינוקות בני שבועות בודדים ניתן לעטוף בעיטוף הדוק לפני השינה. העיטוף עוזר לשינה טובה יותר ומקל במקרים של גזים ובמקרה של צורך להעביר במהירות את התינוק לחדר אחר, הסיכוי שהוא יתעורר קטן כאשר הוא עטוף בצורה טובה.
לנשום ולהרגע מהמתח
למרות שזו פעולה טבעית כל כך, בזמן חרדה ובהלה אופן טבעי אנחנו נושמים נשימות קטנות ומהירות יותר אך אם נצליח לזכור לנשום נשימה עמוקה ומודעת, נעזור לגוף שלנו להשתחרר מהמתח.
אם נצליח להרגיע את עצמנו, אפילו בצורה טכנית ורגעית, דפיקות הלב שלנו יתאזנו ויחזרו לקצב סדיר, והתינוק שאנחנו מחזיקים על הידיים צמוד לחזה, ישמע דפיקות לב רגועות וסדירות אשר יתנו לו תחושת ביטחון ויעזרו לו להישאר רגוע ושליו.
בהצלחה לכולנו ושנחזור במהרה לימים שקטים ובטוחים
הוסף/י תגובה